Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Vízilabda szakosztály

PVSK-Mecsek Füszért

A rutint csak sok játékkal lehet megszerezni

Sokan, sokféleképpen fogják majd értékelni a hétvégén félidejéhez érkezett, és ténylegesen és lélekben is az ősi közegbe, nevezetesen a nyári napsütéses időbe, a szabatérre visszatért, lebonyolításában kissé a bajnokságra hajazó Vízilabda Magyar Kupa küzdelmeit.

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy a szervezők, nevezetesen a vízilabda szakemberek, feltalálták a spanyolviaszt, tegyük hozzá, hogy ehhez a projekthez alkalmas uszodák is kellenek, ahol nem csak a szabványos nyilt téri medencék (Pécsett nincs ilyen!), de a környezet is megfelel az elvárásoknak, beleértve a nézők kiszolgálását is, és akkor meg az esetleges rossz, szeles  időjárásról nem is beszéltünk.  

Török Viktort a PVSK-Mecsek Füszért vezetőedzőjét a lebonyolításról, a pécsi csapat eddigi teljesítményéről, és a további esélyekről is kérdeztem.

Hogy vált be a lebonyolítási rendszer eddig, egyértelműen sikeresnek mondható ez a forma?

Úgy gondolom, hogy a szervezők, a vízilabda szövetség jószándéka egyértelmű volt, és eddig sikeres is a rendszer. De ha azt veszem, hogy legutóbb Tatabányán, mondjuk nem voltak huszan a lelátón, azt kell mondnom, lehetnének többen is, de ez talán a déli időpontnak is betudható volt. Nyilván Budapest más, ott sokan vannak, és lesznek is. A nyári hangulat viszont kiváló.Természetesen a két nap alatti három meccs nagyon megterhelő, de a felkészülési szakaszban talán elfogadható. Lehet finomítani, de jó az irány!

A mi csapaunk szereplését, annak fényében, hogy sok a még rutintalan, de nagyon lekes fiatal, hogyan értékeled? Az FTC elleni vereség borítékolható volt, de a BVSK elleni 14-4-nél főleg a több lőtt gólt hiányolhatják a szurkolók!

A hétvégén Tatabányán eldőlt, hogy a 9-16 helyért játszhatunk, ha összességében nézem, talán reális a végeredmény. Ha a részleteket nézzük, már egy kicsit árnyaltabb a kép. A Fradi az Fradi. A meccs napján reggel hétkor indultunk, alig értünk a helyszínre, már játszanunk kellett. A Miskolc elleni döntetlent nem bravúrnak nevezném, hiszen nekünk állt a meccs, és tekintettel arra, hogy már három-négy góllal is vezettünk, a döntetlen rájuk nézve hízelgő!
A KSI ellen mindenkinek nehéz játszani, lendülete, ambiciózus nagyon motivált csapat. Nekünk is volt, és tudomásul kell vennünk, hogy el kell magunkat fogadtatni mindenkivel. Ha a 17 éves centerünk harcol küzd és befordul, lehet, hogy több kontrát fújnak, mintha egy ismert center teszi ugyanezt.
A BVSC ellen nem titkolom, nyerni szerettem volna, ezt a srácoknak is elmondtam, talán nem hitte el mindenki, nem volt meg a kellő elszántság, 2-1-nél, 3-1-nél kimaradtak a helyzeteink. A kapusuk jól védett, de pontosabban kellet volna lőnünk. Ráadásul kihagytunk két büntetőt is. A szomorú az, hogy ez ki-ki meccs volt, sajnos így alakult, de a Tatabányát viszont símán vertük.

Számomra egy kicsit hasonlít a bajnoki rendszerre a további menetrend, a felsőházba kerültek azok, akik odavalók, a 9-16-ért pedig a többiek, akik rendszerint a bajnokságban is egymással játszanak ugyanilyen csoportban. Egyetértesz ezzel?

Részben értek egyet. A nagyágyuk, FTC, OSC, Honvéd, Vasas, Szolnok, ott vannak. Mondjuk az ellenünk döntetlent elért Miskolcon kicsit csodálkozom. Az alsóház rendben van, bár a Szegedtől kicsit többet vártam.
Azt gondolom, a rutinhiánnyal is küzdő fiataljainkat is bekalkulálom, akkor azt mondhatom, bármi lehet, minden előfordulhat. Annyiban meg teljesen jó a beosztás, hogy nagyjából egyforma képességűek a csapatok. Nem lenne jó mégegyszer egy Fradival, vagy egy OSC-vel játszani, annak szakmailag semmi hozadéka nem lenne.

Valóra vált-e az, amit elterveztél a szezonkezdet és az MK-t illetően? A fiatalok, akiket majd a bajnokságban is láthatunk, megállják-e a helyüket az idén korábban kezdődő bajnokságban?

Tegyük hozzá, még nincs vége a Magyar Kupának, de az már most látszik, hogy a fiatalok beépítése egy hosszú folyamat, amely jelenleg a tervek szerint zajlik. Ahhoz képest, hogy a legtöbbjük nem játszottak még ilyen szinten, ketten, hárman már azt nyújtották, amit vártam, a többiek még bizonyíthatnak. Remélem Gál Dávid is rövidesen visszatér sérüléséből, és a centerposzton is erősebbek leszünk majd, a rutint pedig, csak nagyon sok játékkal, ilyen meccseken lehet, és kell is megszerezni.
Összességében nagy változás sem a mezőnyben, sem a csapatok minőségében nincs, azt kaptam az eddigi játéknapoktól, amit vártam.

---------------------

Így folytatódik…

A hét végén két csoport lesz, a felsőházban a csoportok első helyezettjei csak a csoportok második helyezettjeivel játszanak, az alsóházban a harmadikak, csak a negyedikekkel. Azok a csapatok, amelyek már játszottak egymás ellen, már nem játszanak egymással, és a meccseken nincs döntetlen. Ha a rendes játékidőben nincs döntés, ötméteresek következnek. Mi a negyedik helyezettek közül elsőként a Kaposvárral kezdünk, majd a KSI és a Debrecen következik, a csoportok azonos helyezettjei helyosztót játszanak. A meccseket pénteken, szombaton és vasárnap a Hajós Alfréd uszodában  játszák majd.

Nyilas László