Pécsi Vasutas Sportkör | Alapítva 1919-ben
7622 Pécs, Verseny utca 11. | E-mail: iroda@pvsk.hu

Vízilabda szakosztály

PVSK-Mecsek Füszért

Nagy meglepetést okozhatnak a PVSK fiatal pólósai

Hétfő délelőtt sajtótájékoztatón mutatták be az OB I-ben szereplő PVSK-Mecsek Füszért négy új játékosát, a szakmai stáb célja idén is a stabil középmezőnybe kerülés.

De Blasio Antonio, a PVSK-Mecsek Füszért elnöke örömmel beszélt arról, hogy az előző szezonban sikerült megvalósítani a bajnoki rajt előtt kitűzött célokat, a középmezőnyben végzett a pécsi gárda, emellett a 2017/2018-as bajnokságra a tavalyi együttes magja is együtt maradt, az egyetlen külföldi pólós, Zlatko Rakonjac honosítása folyamatban van, így várhatóan azon három csapat közé fog tartozni a pécsi, amelyek csak magyar játékosokkal indulnak a bajnokságban.

Azt gondolom, hogy erre az évre is egy olyan csapatot sikerült összehozni, amelyik a nagyobb költségvetéssel dolgozó együtteseknek is okozhat meglepetést, ahogy tette az előző szezonban is, a ki-ki meccseken dőlhet el, hol végzünk majd az alapszakasz és a bajnokság végén. Bízom benne, hogy igazi csapatként fognak együttműködni a játékosok a medencében és azon kívül is. Büszkén mondhatom, hogy tavaly nem voltak anyagi gondjaink, amennyiben a szponzoroktól megjönnek a támogatások, ismét stabil háttérrel vághatunk neki a szezonnak – árulta el a szakosztály elnöke, aki külön örült annak, hogy egyre jobb kapcsolat alakul ki a csapat és a szurkolók között, akiknek ezúton is köszöni, hogy szinte minden meccsen megtöltik a lelátót.

A szakosztály vezetője, De Blasio Domenico szívből gratulált a junior világbajnokságon negyedik helyen végzett játékosoknak, a válogatottban három pécsi sportoló is kulcsszerephez jutott, a két új igazolás, Zerinváry Lóránd és Szatmári Kristóf mellett az évek óta a pécsieket erősítő Csacsovszky Erik is kivette a részét a nemzeti válogatott munkájából.

Augusztus eleje óta van együtt a csapat, természetesen a világbajnokságon szereplő pólósok eddig igazoltan hiányoztak az edzésekről, de a következő napokban ők is csatlakoznak a tréningekhez. Mind a négy új igazolással, Zerinváry Lóránddal, Szatmári Kristóffal, Chilkó Mártonnal és Sebestyén Balázzsal is két évre szóló szerződést kötöttünk, ez is bizonyítja, hogy a játékosok és a klub vezetősége is hosszabb távra tervez. Nemcsak a sportért, hanem többek között az egyetem nyújtotta tanulmányi lehetőségekért is vonzó Pécs a fiatal játékosok számára, noha pénzügyileg volt kecsegtetőbb megkeresésük a pólósoknak. Mindenképp feljebb szeretnénk lépni a ranglétrán és ezt fiatal magyar játékosokkal képzeljük el – árulta el a szakosztályvezető, aki hozzátette, a magyar vízilabdás társadalomból rendre olyan visszajelzések érkeznek a pécsi szakvezetéshez, amelyek azt igazolják, jó irányba halad a pécsi vízilabda, aki pedig fejlődni szeretne és akar és tud is dolgozni érte, az Pécsett jó helyen van.

A szakmai részre rátérve Lukács Gergely vezetőedző elmondta, hogy a napi két edzés alatt 5 kilométert úsznak a PVSK-Mecsek Füszért játékosai a felkészülés során, az állóképesség mellett pedig az erőt is fejlesztik.

Négy hete tart már az alapozás, most egy kicsit pihentetőbb edzések várnak a srácokra, majd a következő négy hétben hangsúlyosabban is előkerülnek a taktikai elemek. Október első hétvégéjén kezdődik számunkra a bajnokság, előtte pedig kupameccset is játszunk, a csütörtöki sorsoláson kiderül, kik lesznek az ellenfeleink, illetve a bajnoki menetrend is kialakul. Jövő hétvégén részt veszünk egy felkészülési tornán, szeptembertől pedig beindulnak az edzőmeccsek is. Úgy gondolom, hogy ennek a csapatnak nincs senkitől félnivalója, minden együttesre nagyon fel fogunk készülni, szeretném, ha stílusos és modern vízilabdát játszanánk a lehető legmagasabb színvonalon és a legkevesebb hibával – foglalta össze filozófiáját a tréner.

A nyáron igazolt játékosok kivétel nélkül azt hangsúlyozták, hogy a fiatal játékoskeret és a szimpatikus hozzáállás miatt igazoltak Pécsre. A kétszeres Universiadé-győztes Chilkó Márton azért döntött a PVSK-Mecsek Füszért mellett, mert jó lehetőségnek tartotta a váltást.

Nekem ez a Pécsre igazolás egy olyan lehetőség volt, amiről azt gondoltam, hogy ha nem használom ki, akkor nagy lehetőséget szalasztok el. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez egy olyan ló, ami csak rajtam múlik, hogy meg tudom-e lovagolni – mondta a játékos.

Sebestyén Balázs egyedüli fiatalként már nem érezte jól magát korábbi csapatában, a Tatabányával, a pécsi pólósokkal pedig azonnal megtalálta a közös nevezőt. Zerinváry Lóránd előző csapata, a KSI a következő bajnokságban nem az OB I-ben fog szerepelni, a játékos pedig az egyéni fejlődése miatt mindenképp az élvonalban szerette volna folytatni pályafutását, emellett a sport mellett egyetemi tanulmányaira is nagy hangsúlyt tud fektetni. Szatmári Kristóf pedig kevés játéklehetőséget kapott Szolnokon, így amit ott megtanult, azt a következő szezonban a PVSK-Mecsek Füszértnél szeretné kamatoztatni.

A férfi OB I-es bajnokság lebonyolítása megegyezik az előző szezonéval: a tizenhat csapat az alapszakaszban két nyolcas csoportban játszik körmérkőzéses rendszerben, majd a középszakaszban a csoportok 1–4. és 5–8. helyezettjei mérkőznek egymással, aztán következik a rájátszás az 1–4., az 5–8., a 9–12. és 13–16. helyért. Az alapszakasz a tervek szerint október 4-től 2018. február 24-ig tart, a középszakasz 2018. március 3-tól április 22-ig, a rájátszás pedig április 25-én kezdődik.